Njegoševa 8a, 85320 Tivat

+38268571943

Gips karton radovi

Gips

Gips je stijena stara preko 200 miliona godina nastala taloženjem, vrlo lako se obrađuje i koristi se u građevini već dugi niz godina. Za čovjeka je gips u potpunosti neškodljiv, te je sa gledišta biologije građenja potpuno besprjekoran proizvod. Gips posjeduje pH-vrijednost ljudske kože, bez mirisa je i bezopasan. Ukratko, gips je materijal koji je prilagođen okolini, ekološki je besprjekoran, a s biološkog gledišta je potpuno neškodljiv.

Negorivost gips-kartonskih ploča zasniva se takođe na dobrim svojstvima gipsanog jezgra. Gips u sebi veže oko 22 posto kristalne vode što kod ploča debljine 15mm iznosi oko 3 litra po kvadratnom metru. U slučaju požara ta voda djeluje samogasivo.

Suva gradnja

Suva gradnja ima sve značajniji udio u gradnji stambenih i poslovnih objekata. Pitate se koji su razlozi? Ovim načinom gradnje, odnosno završnih građevinskih radova, možete potpuno individualno kreirati vaš interijer prema vlastitim željama ili ideji arhitekta zbog visoke plastičnosti materijala i velike mogućnosti kombinovanja oblika i vrsta gips elemenata. Kvalitetnim izvođenjem gipsarskih radova postiže se dobra toplotna i zvučna izolacija i bitna karakteristika je brzina montaže. Gips je prirodni i biološki ispravan materijal pa je preporučljiv i zbog zaštite zdravlja ljudi. Suva gradnja se izvodi od laganih materijala, a podrazumeva zidove, prezide, spuštene plafone, suve glazure za izravnavanje podova...

Potkrovlja

Gips-kartonske ploče su idealno rješenje za preuređenje vašeg potkrovlja zbog slijedećih karakteristika:

  • gips ploče ne gore
  • u kombinaciji sa izolacionimim materijalima zimi štite od hladnoće, ljeti od vrućine
  • dobra zvučna izolacija
    • dobra sposobnost upijanja vlažnog vazduha iz prostorije
      funkcionalna konstrukcija stvara zdravu životnu klimu u prostoru

Kombinacijom konstrukcijskih i izolacionih sistema potkrovlje možete preurediti u skladu sa svim konstrukcijskim i izolacionim zahtjevima, a dobra toplotna, zvučna i protivpožarna zaštita omogućuju vam oblikovanje komfornog stana. Primenom suve gradnje u kuću ne unosite nikakvu dodatnu vlagu niti prašinu, a uređene prostorije useljive su odmah po završetku radova. Pritom Vam gips-kartonski sistemi s tipskim profilima, izolatorima i opločavanjem omogućavaju laku i brzu izvedbu konstrukcija koje bitno usporavaju širenje vatre (F 30) ili pak zaustavljaju požar (F 90).

Spušteni plafoni

Spušteni plafoni se najčešće primjenjuju da bi se smanjila visina prostorije i kada treba provući instalacije u šupljini iznad prostora. Upotrebljava se često kada je površina postojećeg plafona oštećena ili neravna. Dodavanjem termoizolacije smanjuju se troškovi grijanja.

Spušteni plafoni su idealno rješenje za moderno uređivanje životnog ili radnog prostora, ali i za adaptaciju starih ili oštećenih enterijera. Gipsani elementi nude mogućnost kreativnog oblikovanja prema individualnim željama i potrebama. Savršeno oblikovan spušteni plafon može dati poseban naglasak i atmosferu u Vašem stanu, kancelariji, restoranu...

Pregradni zidovi

Gipsarski radovi kojima se izrađuju pregradni zidovi od gips-kartonskih ploča omogućavaju brzu gradnju bez šalovanja, armiranja i štemovanja za instalacije. Odlična zvučna, toplotna i protivpožarna svojstva daju ovim zidovima najširu primjenu u svim vrstama stambenih, poslovnih i industrijskih objekata. Mala masa, od svega 20-50 kg po kvadratu površine pregrade, značajno smanjuje opterećenje zgrade i zato je idealno i za potkrovlja. Šuplji prostor pregrade služi za brzo i racionalno postavljanje svih vrsta instalacija i izolacija. Pregradni zidovi mogu biti sa jednostrukom ili dvostrukom potkonstrukcijom, a oblažu se sa jednim ili dva sloja gips-kartonskih ploča.

Pregradne zidove čini potkonstrukcija i obloga od gipsanih ploča. Potkonstrukcija se sastoji iz čeličnih, pocinkovanih profila na koje se obostrano montiraju gipsane ploče. Izvedba potkonstrukcije i vrsta obloge zavise od visine ugradnje, namjene korišćenja prostorije, zvučne izolacije i zaštite od požara. Pregradni zidovi se odlično prilagođavaju građevinskoj strukturi modernih objekata, a takođe pružaju idealna rješenja za izvedbe raznih polica, ormara i sl.

Ekološki podoban

Gips karton ploče imaju gipsano jezgro obostrano obloženo posebnim visokovrijednim kartonom. Gips nema mirisa ni sastojka štetnih po zdravlje, jer su važna svojstva dobijena pripremom i proizvodnjom kroz ekološki čiste postupke.

Gips karton je dobar regulator vlažnosti

Zahvaljujući poroznom gipsanom jezgru gips karton ploče djelotvorno regulišu vlažnost vazduha u prostoriji. Naime, poznato je da građevinski materijali koji obiluju makroporama privremeno upijaju višak vlage iz vazduha, koju vraćaju kad vazduh u prostoriji postane suv. To im daje svojstvo regulatora klime u zatvorenom prostoru.

Gips karton ne gori

Negorivost gips karton ploča zasniva se takođe na dobrim svojstvima gipsanog jezgra. Gips u sebi veže oko 22% kristalne vode što kod ploča debljine 15 mm iznosi oko 3 litra po kvadratnom metru. U slučaju požara ta voda deluje samogasivo.

Udoban je za stanovanje

Udobnost stanovanja zavisi od materijala ugrađenog u enterijer. Građevinski materijali s nižom provodljivošću toplote (napr. drvo, gips) stvaraju osjećaj toplote i udobnosti. Zato su i gips karton ploče važan faktor zdravog stanovanja.

Gips karton smanjuje troškove i skraćuje vreme izgradnje

Gips karton sistemi omogućavaju kvalitetnu izgradnju od podruma do tavana uz smanjenje troškova. Lake konstrukcije smanjuju opterećenje nosivih građevinskih elemenata a instalacije se lako provode kroz šuplji deo zida uz manje troškove. Suva izgradnja garantuje kraći rok izvođenja i brže useljenje.

Zidovi od gips kartona čuvaju toplotu

Ako ne živite u sunčanom području optimalna toplotna zaštita nije luksuz već važan faktor zdravog stanovanja. U velikoj prednosti su materijali koji sporo provode toplotu. Gips karton sistemi nude baš to- dobru toplotnu zaštitu za celu kuću.

Gips karton zadržava zvuk

Gipskarton sistemi pružaju značajnu zvučnu zaštitu. Dvostruka konstrukcija upija zvučne talase i oslabljuje ih usporenim vibriranjem velikih ploča dok mekani spojevi s ostalim elementima zgrade sprječavaju pojavu zvučnog mosta. Ako se šupljine ispune mineralnom vunom, konstrukcija postaje masivnija, a izolator i vazdušni međuprostor apsorbovaće preostalu energiju zvuka.

Gips karton zidovi podnose opterećenja

Primjenom odgovarajućeg pribora na gipskarton konstrukcije mogu se objesiti ili pričvrstiti razni predmeti. Način pričvršćenja zavisi od mase predmeta kojoj treba prilagoditi pribor. To su najčešće specijalne kuke i tiplovi za šuplje konstrukcije. Jednostavna konstrukcijska prilagođavanja omogućuju i trajna pričvršćenja većih tereta.

Partneri